Schulden terugbetalen

Wanneer u momenteel schulden hebt, zou u uw winsten kunnen gebruiken om uw schulden af te lossen. Schuldenvrij door het leven gaan is een leuk gevoel, zeker wanneer het om schulden op persoonlijke leningen gaat, waar de rente nogal hoog ligt. Maar ook voor een hypothecaire lening kan een vervroegde aflossing u in de kering geld opbrengen.

Persoonlijke leningen

Wanneer u een persoonlijke lening vervroegd terugbetaald, wil dit zeggen dat er een deel van de interesten wegvallen. Dit kan een serieus bedrag opleveren dat u niet meer moet betalen. De opgetelde interesten zijn namelijk werkelijk soms best hoog. Het is wel zo dat voor het vervroegd terugbetalen een kost wordt aangerekend, een wederbeleggingsvergoeding zoals dat heet, maar die is over het algemeen niet zo heel hoog bij gerenomeerde kredietverstrekkers. Toch best even kijken of u niet meer verlies zou doen. De kredietverstrekker kan je alle details geven

Hypothecaire leningen

Met de lening op uw woonst, zit het nog een beetje anders. Vervroegd terugbetalen kan ook hier, mits de wederbeleggingsvergoeding, en ook hier kan u zelf kiezen om het hele bedrag af te lossen of maar een deel. Vaak is de winst die u maakt door een deel van de interest niet te moeten betalen hoger dan wat uw geld ooit had kunnen opbrengen op een gemiddeld spaarboekje. Maar wie een hypothecaire lening heeft, kan ook elk jaar nog een deel inbrengen op de belastingbrief. Sommigen kiezen er dan ook voor om die hypothecaire lening onaangeroerd te laten.

Doen of niet doen?

In de meeste gevallen is het vervroegd terugbetalen van (een deel van) de schuld een goed idee. Wenst u inlichtingen, kan u het beste met uw kredietverstrekker contact opnemen.